Hediye Notu:
Dünyanın En Eski Denizcileri
Dört sanatçıyla bir araya geldik, koleksiyon satışından elde edilecek gelirin %11’i, WWF-Türkiye’nin yeşil deniz kaplumbağalarını koruma çalışmalarına aktarılacak bir koleksiyona imza attık.
Tehlike altındaki bu türe destek olacak Sailor koleksiyonu, 110 milyon yıldır hayatta olan ve dünyanın en eski denizcisi olarak anılan deniz kaplumbağalarına bir saygı duruşunda bulunuyor; dünyanın birçok kültüründe uzun yaşam, üretkenlik, dayanıklılık ve kötülüklerden korunmanın sembolü olmuş, geleneklere yansıyacak kadar saygı uyandıran yeşil deniz kaplumbağalarından ilham alarak üretiliyor. Sailor koleksiyonu Avustralya yerlilerinden, Asya ve Afrika’nın Pasifik kıyılarında yaşayan kıyı halklarına dünyanın birçok kültüründe deniz kaplumbağalarının önemine vurgu yapmayı amaçlıyor. Bugüne kadar yapılan araştırmalarda Akdeniz kıyılarında iki tür deniz kaplumbağasının (Caretta caretta ve Chelonia mydas) düzenli olarak yuvaladığını gösteriyor. Koleksiyon bu iki türden ana yuvalama bölgeleri Türkiye’de olan yeşil deniz kaplumbağalarından (Chelonia mydas) ilhamla tasarımlara dönüşüyor. Her bin yumurtadan 1-2 tanesinin erişkinliğe erişebildiği yaşam şartları; artan nüfus, plansız yerleşimler, tesadüfi avlanmalar, sürat tekneleri ve denize atılan plastiklerin yiyecek sanılarak yenmesiyle her geçen gün daha da zorlaşıyor.
Limitli sayıdaki koleksiyon ürünleri Ece Ağırtmış, Olgun Kaşıkçı, Selin Tahtakılıç ve Tutku Sevinç’in kaleminden çıkan desenleri çantalar, bandanalar, şapkalar ve t-shirt’lerde buluşturuyor.Bu koleksiyon ürünlerinin satışından elde edilecek gelirin %11’i WWF-Türkiye'nin yeşil denizkaplumbağası koruma projesine aktarılacak. Ayrıca koleksiyon, yaz aylarında deniz kaplumbağalarıyla karşılaşılması durumunda da neler yapılması gerektiğine dikkat çekmeyi amaçlıyor. Çünkü insanla yakın iletişimde olan yeşil deniz kaplumbağalarının geleceğini korumak birlikte mümkün. Sen de bu çalışmaların artmasına katkıda bulunmak istersen sembolik olarak bir deniz kaplumbağası evlat edinebilirsin.
Yeşil Deniz Kaplumbağaları İle Karşılaşırsan Ne yapmalısın?
↳ Geceleri kumsalda ateş yakmayın, ışıkla dolaşmayın.
Dişi deniz kaplumbağaları rahatsız olduklarında yumurtalarını bırakamadan denize döner; denize bıraktıkları yumurtalar ise tahrip olur.
↳ Denizden bakıldığında görülen ışıklarınızı perdeleyin.
Çünkü yavru deniz kaplumbağaları karadan gelen ışıklara yönelip yollarını kaybeder ve denize ulaşamayarak ölür.
↳ Kumsaldan itibaren 1,5 km içerisinde sürat tekneleriyle 8 km üzerinde hız yapmayın. Üreme mevsiminde yüzeye yakın yüzen ve hava almak için su üstüne çıkan kaplumbağalar sürat teknelerinden kaçamaz.
↳ Kumsala ve denize naylon poşet, pet şişe ve çöp atmayın. Bunları sevdiği yiyeceklerden biri olan denizanasına benzeterek yiyen deniz kaplumbağaları boğularak ölür.
↳ Yuvalama kumsallarında belirlenmiş mesafeler içinde kuma şemsiye dikmeyin, şezlong koymayın ve kumu kazarak kendinizi gömmeyin. Deniz kenarından kara yönünde yaklaşık ilk 35-80 metreye kadar olan mesafeler içinde deniz kaplumbağaları yuva yapar. Şemsiye, şezlong ve kazma sonucu yuvalar tahrip olurken geceleri bu engellere çarpan kaplumbağalar yuva yapamadan denize döner.
↳ Çocuklarınızın veya evcil hayvanlarınızın kumu kazarken deniz kaplumbağası yuvalarına zarar verebileceğini unutmayın. Çocukların oyunu sırasında ya da köpeklerin yuvaları kazması sonucunda, yuvalar ve yavrular zarar görebilir.
↳ Yuva yapan deniz kaplumbağası gördüğünüzde sessiz olun, ışık yakmayın, yere uzanarak sadece izleyin. Deniz kaplumbağaları rahatsız edilince yuva yapamadan denize döner.
↳ Yavru deniz kaplumbağası gördüğünüzde denize taşıyıp atmayın ve evinize götürmeyin. Yavruların kumsalı kendi başlarına geçmesi, kumsalın özelliklerini algılayıp ergin olduklarında aynı kumsala geri dönebilmeleri açısından gereklidir.
↳ Deniz kaplumbağalarını elle beslemeyin, turizm amaçlı elle besleme yapılan aktivitelere katılmayın.