Yerel üretim.

Moda sektöründe üretim yapmak büyük bir emek operasyonuna tekabül ediyor. Kullanılacak pamuğun toplanmasından kumaşa dönüşmesine, etiket tasarımından düğmelerin dikilmesine her bir aşamada büyük bir emek yatıyor. Reflect Studio olarak biz de bu sürecin şeffaf olmasından yanayız. Yani, senin kontrolüne tabiyiz. Bunun bir göstergesi olarak bir ürünün hikâyesini anlatmıştık. Bu yazıda ise sürdürülebilir üretim sürecimizle ilgili değinmek birkaç noktayı daha bulabilirsin.

Yerel tedarik zincirimiz vasıtasıyla minimum seviyede karbon ayak iziyle ortaya çıkardığımız WWF Market, doğaya ve sevdiklerimize verdiğimiz değerin bir yansıması. Burayı biraz daha açalım: Bir ürünün etiketine baktığında bulunduğundan başka bir yerde üretilmişse şunu bil ki o ürün epey seyahat etti. Hatta belki senden bile fazla. Çünkü uluslararası tedarik zincirleri, üretilecek ürünün her bir aşamada başka bir ülkeye uçmasına sebep oluyor.

Yerel üretimin önemi burada yatıyor. Tekstil endüstrisinde sürdürülebilirlikle ilgili bir diyalog başlatan ve kâr amacı gütmeyen bir moda hareketi olan Fashion Revolution, etki ve şeffaflık raporlarında bu kısmın önemine değiniyor. Elinde tuttuğun ürünün sadece nerede üretildiği değil; nerede iplik hâlini aldığı, pul, düğme gibi detaylarının nereden geldiği ve hatta nerede son kontrolünün yapıldığının açıklanması, geleceğimiz için anlamlı olan.
 
Hatta o kadar anlamlı ki BBC News, 2017’deki bir araştırmasında bu soruların cevabını açıklıkla öğrenmek için bir hızlı giyim moda markasının üretim yolculuğunu araştırdı. Depolardan 93 ülkeye dağıtılmadan önce bir ürünün pamuğunun ipliğe dönüşmek için Mısır’a, iplikten kumaşa geçerken Çin’e ve boyanmak üzere İspanya’ya gittiğini haber yaptı. Bu üretim süreci, planındaki çalışma koşulları ve adil çalışma şartlarını da düşündürüyor. Çünkü karbon ayak izi konusunda şeffaf olmanın ne kadar mümkün olduğunu düşündürüyor. Yazıyı incelemek istersen buraya bırakıyoruz.

Değişim nerede başlıyor? Sorgulamakta. Elinde tuttuğun ürünün nereden geldiğini merak etmekte. Bunlara ilave olarak, bir ürün alırken uzun süre giymenin yanı sıra doğa dostu olmasına özen gösterdiğinde başlıyor. Şeffaflığın önemi ise bu noktada kendini gösteriyor.

Peki, Reflect Studio olarak biz ne yapıyoruz?

İstanbul merkezli bir tasarım ve üretim ofisi olarak sadece genel merkezimiz değil, üretim ağımızın kumaş sonrası bu şehirde. Koleksiyon fikirleri İstanbul’da hayat buluyor, organik pamuktan üretilen kumaşların büyük çoğunluğu yine bu şehirdeki fabrikalardan alınıyor. Kesim ve dikim işlemlerimiz de keza İstanbul’da gerçekleşiyor. Böylece karbon ayak izimizi düşük tutabiliyor ve sürecin kontrolünü sağlayabiliyoruz. Gelecek için ihtiyaç duyduğumuz değişimin yerel üretim ve yerel tasarımla gerçekleşeceğine inanıyoruz.

Sonuç olarak “WWF Market bu karmaşık tedarik zincirlerine karşı ne yapıyor?” sorusunun cevabı bu yazıda yok. Son paragrafımızda yerel üretim yaptığımızı, videonun sonunda beliren tipografi gibi all local, all in 1 country.” gibi vurucu bir cevabımız olmalı.